Friday, 25 August 2017

Kambing 40 hari

Assalamualaikum ...

Dah viral pasal kambing 40 hari ni , sebelum puasa itu hari kami pon nak try la tapi sebenarnye takde niat pon nak ke sane . Hasben lah kate nak makan lunch dekat mane , pastu die kate die ade tempat nak try tapi jauh . Tuptup tengok die masuk Highway utara-selatan ingat nak pergi makan dekat Melaka . Hahaha .

Sekali keluar Highway Air Hitam , maka da dapat agak mesti nak pekena makanan Kambing 40 Hari , sebabnya hasben kite ni hantu Kambing . Rupanya pagi tu die nampak akak sedara die post gambar makan dekat sane , die pon tergugat nak ke sane . nak try yang orang sibuk dok viralkan .


Yang belakang tu hasben kite tengah beratur 



Ramai gile orang time ni dalam pukul 2 petang .
die tutup dalam pukul 3 petang .


Hasben amek dalam dulang , harga tak ingat dah berapa


kami 4 beranak sahaja ,
sebab hasben kate kalau sedap sangat boleh ajak one family 




Gambar kekenyangan dari kami .

Not Bad , okey lah jugak makanannye . 
Tapi hasben kate biasa jek takdelah sedap mana sampai viral tu kate sedap nam mampos .

BTW , tekak manusia lain-lain . kalau nak try pergilah mencuba kot-kot tekak orang lain kate sedap giloks :P


Tuesday, 22 August 2017

Hasben Accident petang Puasa

Assalamualaikum ...


Cerita ni dah lama , tapi baru update untuk jadikan kenangan di kemuadian hari ...

Masa kejadian adelah hari Jumaat 26 May 2017 , hasben mase ni tak kerja sebab esok dah start puasa maka dorang semua akan prepare barang untuk bukak bazar esoknya ...

Nak jadikan cerita , hasben nak pergi amek cat untuk rumah kami , tapi kebetulan mak hasben mintak tolong untuk hantar barang-barang oder . Hasben nak patah balik ke warung mak die semula , sekali kereta problem .. masa ni kebetulan kami belum sihat sepenuhnya . anak-anak sambung demam , hasben pon join demam .. kite pon baru pindah rumah , mungkin sebab pindah rumah masing-masing tak sihat ..

Sambung pada cerita , Die mintak tolong mak @ abah die amek die , tapi kebizian takde sape nak amek die , adelah dalam 1 jam die menunggu . Last die call mak die .. Yelaa hati seorang mak kan , bile anak tak sihat and perlukan bantuan , hati mak mane nak menolak permintaan anak . kebetulan tu first time mak die bawak motor adik die .. abah die tak pernah bagi mak die bawak motor . tapi hari itu ... hari yang nak jadikan ceritaa ...

Perjalanan mak nak amek hasben di permudahkan , lepas tu dorang nak balik ke warung tu hasben yang bawak motor tu , hasben mintak mak die pakai helmet , sebab helmet ade 1 jek .. Dalam perjalan nak ke warung tu lah hasben dan mak die accident . teruk jugak keadaan hasben mase tu .

..............................

Kite dekat opis , tapi ontheway nak ke bank hantar cek dapat call dari mak mertua , dua panggilan tak di jawab kali ke tiga baru kite perasan angkat call walaupon dalam hati macam semacam jek , angkat call 

Mak : Pipie .. (nangis)
me : Ye mak ... kenapa ni ? (nada cuak)
Mak : mak dengan mirul accident
me : ape ! mak okey ? mirul okey tak ?
Mak : mirul teruk pi ... 
me :( nangis teresak-esak dah )
Mak : pp jangan nangis doa baik-baik , mak dengan mirul nak g klinik ni .
me : okey mak.

Letak phone tapi otak blank , mati kutu tak tahu ape tindakkan seterusnya . naseb ade Kak Ira die yang uruskan cek yang nak hantar ke bank , kite ikut die tapi tindakkan kite blank memang rasa macam kena penampar sulung yang terlalu kuat sampai jadi biol .. Lepas settle urusan ke bank kite balik opis , Kak Ira pon macam tak tahu nak pujuk macamana . kite diam tapi air mate mengalir tanpa henti dah . naik opis semua tengok sebab pelik manusia happy go lucky jadi begini ...

Semua tanya tapi kite pilih duduk tempat kite and nangis sambil tangan mengigil-gigil pengang phone . dan memikir ape tindakkan kite selanjutnyaa . Kak ira yang bagitahu dorang hasben accident and teruk . Dorang just duduk depan pintu bilik kite tengok kite , kite call abang hasben tanya ape yang jadi adekah satu mimpi atau bebetul ..

Abnag hasben angkat call .... tapi yang jawab wife die sebab abang die pon keluar tak bawak phone . kite tanya biras kite bebetul ke ni , die kate "a'ah tapi pp jagan risau sebab mak call cakap mak dengan mirul dah ke klinik"

After call tu memang menangis tanpa henti , call suami kite , die angkat , die kate baru lepas kena rawat and sekarang ontheway nak ke hospital naik ambulans , die suruh kite tunggu dekat kecemasan HSA jek .


Dapat gambar melalui whatsappa , mak hantar gambar gini .


After tu baru kite tersedar dari mimpi , terus mintak tolong kawan kite hantar ke kecemasan , tapi kite suruh die lunch dulu sebab hasben pon belum sampai lagi .. After mereka lunch baru kite gerak . Siap semua Data untuk Gaji and tinggalkan memo sikit untuk opismate hantar data ke bank untuk proceed gaji baru kite ke hospital . Traikh yang same hasben accident adelah tarikh yang kite kena submit Gaji . Naseb dah settle segala urusan .. mintak izin Boss ke dua dan ketiga terus kite ke hospital ..


Air mata tak berhenti mengalir sepanjang perjalanan ke HSA 

Sampai hospital nampak suami ... Ya Allah air mate tak berhenti mengalir tengok keadaan die ... rasa macam "Ya Allah .. suami aku ke tu" .. keadaan mak tak teruk tapi mak alami luka-luka belah dalam . Yang dalam ni yang bahaya sikit ..


Nampak je wife die terus manja nak baring dekat paha wife die ... Teruk sangat muka die .. Hanya Allah yag tahu perasaan ketika ini . Tapi syukur dua-dua selamat walaupon cedera parah .. Terus kite whatsapps Ma bagitahu Mirul accident , petang tu ma datang .. 


Sabar menunggu , walaupon hasben dah mengigil kesejukan sebab sakit yang teramat dekat bahu tu .. luka dalam bahu tu .. Dari pukul 1.30 petang sampai pukul 5 baru lah di panggil nombor die .. kite ikut jelahh die mase tu .. Dah ramai datang melawat , walhal baru dekat kecemasan . tapi ramai adik beradik mak je la ..

Dekat dalam doc tanya macamana keadaan masa jatuh , masa hentakkan dan buat x-try sebab keadaan masa accident mak die kate dah tak macam manusia boleh hidup . Tapi Allah panjangkan umur suami .. Ya Allah ... 

Lepas x-try , kena jumpa doctor untuk follow cek up lain dan untuk jahit bahagian terkopak-kopak .

Reaksi abang Firhad opcoz la sedih tengok keadaan ayah die . Mula-mula ma bagi gambar ayah die dalam ambulance die dah sedih ma kate siap kesat air mate die lagi . lahaiii paham sangat anak ummi ni . Jumpa ayah dekat hospital terus die soal siasat ayah die .. 


Menunggu En.Hasben jahit dahi & tepi leher . ade dalam 30 minit menunggu


After cuci , dan after jahit dahi & tepi leher tu 

.................................

Punca accident :

Seorang manusia bawak kereta myvi putih , tapi tak tahu arah tuju , die ke kanan ke kiri lepas tu ke kanan lepas tu ke kiri balik , hasben dah nampak die ke kiri hasben pon ke kanan sebab pikirkan kereta tu akan straight rupanya silap kereta tu belok ke kanan (dari kiri terus belok) hasben terpelanting ke kereta beliau (cermin kereta) dan melantun ke jalan tar . And mak pulak jatuh atas hasben . benda ni berlaku dengan pantas .

Cermin kereta pecah sebab hentakkan kuat dari kepala hasben kite .. Hasben tak sedar sekejap . mak kejut die panggil nama die sebab mak nampak satu ketulan atas dahi mak pikirkan tu biji mate die tersembur keluar . Allah ... 

Masa mak cerita , kite rasa macam kite pulak trauma . takut sangat-sangat .. Naseb Allah panjangkan usia hasben kite lagi ... Lepas tu baru hasben sedar bile dah ramai yang datang tolong mereka berdua . Pemandu kereta tu kena tahan dengan orang ramai sebab takut die lari . pemadu tu cina berusia 29 tahun . dekat IC tu dari Skudai . katenye tak tahu jalan situ and nak buat pusingan U . Tapi tak tahu amek lesen sekolah mane mane ade orang nak buat pusingan U dari line kiri belok ke kanan terus tanpa tengok kanan tu ade kenderaan atau tak ..

Kecoh jugaklah satu kampung pasal accident tu . sebab ramai yang tengok kate keadaan suami mase tu memang boleh meniggal , tapi Allah selamat kan die . syukur sangat-sangat .

Keadaan motor 

.
.
v



Hasben & mak tak kena tahan , Hasben retak dekat rahang die . mak dekat lutut kaki tu tulang ade lari sikit . Hari ahad lepas tu kena follow check up untuk check rahang . Kami sehelai sepinggang balik kampung hasben jaga die dekat sana and tolong tengok-tengokkan mak sekali .. dengan bulan puasa kan .. anak-anak takde susu , takde baju . first time  anak-anak tidur pakai seluar jeans .. 

Sabtu tu baru buat report , lepas buat report baru kami balik ke rumah kami amek barang-barang , tu pon abang-abang suami yang bawak kereta , suami duduk diam-diam .. 


Ahad tu check up dekat HSA , hasben macam biasa follow cek up tiap-tiap minggu tapi mak hasben kena tahan sebab dekat dada die terlampau sakit .. so doctor nak pantau sakit tu berpunca dengan hentakkan dan ade tak luka dalaman , sebab mak tak boleh baring nanti sakit mencucuk-cucuk .. kesian sangat tengok keadaan mak masa ni .. Dapat tahu mak kena tahan hasben gagahkan diri bawak kete abah die balik rumah ma kite .. lepas berbuka baru kami balik ke kampung semula . kalau ikutkan memang nak stay dengan ma kite boleh tengok anak-anak kite kite pulak boleh tengok hasben .



Jaga orang dalam sakit ni memang mencabar taw , emosi dorang ni nak marah jek . Sedih sangat bile ingat balik . nak mandikan , nak letakkan ubat nak cuci semua kena marah :( , tapi bersangka baik die sakit .. 

Mak mertua keesokkanya dah boleh keluar wad , kite cuti 4 hari untuk jaga hasben , cuti tanpa gaji .. 

Alhamdulillah keadaan hasben sekarang dah okey . luka dekat bahu tu kekadang menyegat kate hasben . sebab isi bahu die tu kedalam sangat-sangat . makan dalam betui .. so bile die baik isi-isi dalam tu keluar , agak menakutkan jugak la tengok keadaan luka tu ... 

Sekarang hasben jadi cepat pelupa dan tak ingat benda yang lepas-lepas sangat . so ekkadang ade je nak gaduh bile nak ingatkan benda yang lepas-lepas . hahahaha ...

Doakan kesihatan hasben kite eh . sebab die dah tak follow cek up , orang degil memang begini :P

Cerita ini di coretkan bertujuan untuk mengingati di kemudian hari . segala yang terjadi adelah kenangan . mana tahu esok-esok dah lupa boleh buat rujukan . hihihi

Love,

Monday, 21 August 2017

#Deco : Ruang Tamu #TeratakQaseh

Assalamualaikum ..


Simple deco by me and suami .. Alhamdulillah


Ni gambar masa raya itu hari .

Bantal awan tu beli dekat Kaison , harga bantal 1pcs RM 27.90


Lampu ikea bahagian bawah ni prezen masa wedding ,
Langsir by kaison jugak . RM 20+ tak ingat dah harga :P .
(entry beli barang kaison pon dekat draff )

abaikan kereta adik Farhaan .

Ruang tamu kite suka simple-simple . Hiasan di dinding pon tak banyak lagi , cuma penuh dengan gambar pemandangan pantai (laki bini memang suka laut) beli dekat kaison RM 79 . Lepas tuh frame gambar pre-wedding kami and gambar wedding kami . In shaa Allah target bulan ni nak beli ayat-ayat pulak .. 

Love,

#Deco : Pelan-Pelan kayuh (hidup baru)

Assalamualaikum ....

Alhamdulillah dah 3 bulan duduk sendiri , rasa bahagia sangat-sangat. Tapi adekalanya rindu jugak nak borak-borak dengan ma & adik-adik ..

Bile duduk sendiri susah nak nampak rumah kemas sentiasa sebab ade anak-anak . Farhaan pon dah pandai main sekarang ni . Bile mereka berdua tidur barula rumah macam rumah kalau tak tongkang pecah pon elok rupa die . Hahaha .

Mula-mula pindah amek la perabot sikit , tak banyak buat ade-ade dan buat rumah terhias sikit ...


RM 490 - Dapat Harga RM 450


RM 499 - Dapat Harga RM 490



RM 399 - Dpat harga RM 350

kite amek 3 barang ni dulu ,
Alamri TV , sofa L & Almari baju hasben 

Almari baju yang lama satu gerobok tu penuh dengan baju kite tu pon tak muat okey . Hahaha .. Baju kerja , baju jalan , baju kurung kerja , baju kurung wedding baju segala mak nenek penuh 1 almari tu haaa :P , sampai suami tanya nak request almari yang besar 1 bilik ke ?? perli kan ....

Alhamdulillah nanti lama-lama banyak la barang dalam rumah kami .. sekarang ni banyak mainan anak-anak , bilik Abang Firhad penuh dengan mainan dan baju jemuran . belum ade masa nak kemas betul-betul bilik die tuu ... 

Ade duit lebih In Shaa Allah nak hias cantik-cantik .. sekarang ape yang ade je duluuu ...


Love,

Thursday, 17 August 2017

Vitamin : Flavettes pilihan hati


Assalamualaikum ...


Kite nak share pasal pengalam lalu , kite asyik sakit lepas beranak no 2 . maklumlah khasiat dan segala sumber protein dah di amek oleh budak kenit tu ... So ade orang suggestkan amek vitamin C .

Mula-mula tu takut jugak nak amek sebab bayangkan macam vitamin C shaklee ... tapi bile pergi watson and cari-cari terbekenan pulak yang ni , maka kite beli lah untuk percubaan ..


Dalam kotak ni ade 3 botol kecik yang macam sebelah die , satu botol tu ade 10 tablet , maka 3x10 ade 30 tablet cukuplah untuk sebulan .. sebab die mengandungi 1000mg ... dah 3 bulan amalkan . Alhamdulillah syukurr , kesihatan baik jarang sakit , kulit badan pon okey .. Try la u olls :) .. harga ni RM 40+ .. yang ni jenis larutkan dalam air lepas tu minum ...


Bile dah abes nak g beli lepas tu salah amek , hahahaha .. amek kaw kompiden lebih kan .. maka habeskan lah sampai habes baru beli baru , Salah amek sebab kite memang nak cari yang isap ni , nampak yang ni terus sambar tapi tak perasan pulak die punye tu 250mg sahaja , kurang kan tu yang alaahaii sayangnya .. harga die RM 20+ .. Yang ni jenis kemam / Isap . kite lagi suka isap/ kemam ni .. amek di pagi hari yee sayang-sayangku sekalian ... yang ni ade 60 biji tapi makan 2bijik sehari .. cukuplah untuk sebulan ...  


Love,
17 08 17

#ShoppingOn9 : Beli Baju Sale lepas Raya

Assalamualikum ...

Fuhhh fuhhh sape yang baca ni doakan kite ni cepat insop . hahaha . aduii terjebak dengan sale lepas raya ni mak mak uii . awat sale melambung-lambung macam ikan kembung ni haa ... 

Sale pulak bukan setakat turun RM 20 RM 10 , turun banyak wooo ... So kali ni sis terjebak dengan ShawlPublika , semua orang tahu kot ShawlPublika harga memang kebabomm kan .. Harga die beratus-ratus yang kite kerja kerani cabuk tak mampu memiliki . huhuhu .. so die buat sale memang kebabomm meletop . so i is pon ape lagi grab sebelum terlepas .


Berkenan betul tengok baju ni , and thema wedding kazen bulan 11 nanti warna maroon so ape lagi kite pon grab la ... mintak PS belikan  . Harga Asal RM 459 , mase sale jadi RM 250 .




* abaikan anak i is yang duduk menyibuk tuh k *


Yeahh dah selamat tiba dalam masa beberapa hari saje ... kualiti okey , kain okey tak panas , cuma takde zip depan untuk breastfeed .. Terima kasih PS saye .. Minat jugak pattern Kareena , tapi erkk pikir 10 kali kalau beli banyak-banyak .. 


Ni Kareena . Comel kan .. 

Lepas tu kite beli LeeyanaRahman punya baju jugak ... Pon macam biasa kirim PS kite ... 


Harga Asal : RM 279
Harga Sale : RM 179
Colour : Deep Purple

Harga Asal : RM 329
Harga Sale : RM 229
Colour : Soft Peach


Sampai sekali dengan SP punya baju jugak . Tapi yang kaler Soft Peach tu dah sold .. So ade 1 ni jek . Soft Peach tu nak buat wedding kazen jugak ikut thema wedding .. Wedding kazen bulan 2 tahun depan . hahaha . awal-awal dah kene beli . Padahal yang Poplook punya tu boleh aje buat wedding sebab tak pakai lagi . Saje tangan gatai . :P

Lepas tu terlalu lalang pulak sale Cattleya ni haa .. mengancam betul baju-baju die ... So bukak online web die cattleya couture maka oder lahh  :P


Brocade - Gemma

Harga Asal : RM 299
Harga Sale : RM 179
Colour : Soft Yellow



Salmah Peplum 2.0

Harga Asal : RM 229
Harga Sale : RM 154
Colour : Apricot


Selang 1 hari lepas oder tu dah selamat sampai ke tangan kite .. Alhamdulillah kain puas hati , lawa sangat Gemma ni taw . Rasa macam nak kunyah-kunyah ... Baju Salmah Peplum tu pon kain okey takyah gosok jenis kainnya ... Saje beli untuk raya haji nanti atau besday Double FI nanti nak pakai :P . Cuma baju Gemma tu agak kepanasan sikit la sebab jenis kain Luxury Brocade macam jenis kain keras tu ... Kalau Salmah Peplum jenis kain Heavy Polycrepe tak panas sangat . Baju Salmah peplum kite tak snap pic pulak :( .. Tapi seriesly memang puas hati beli baju jenama Cattleya .. First time nak cuba .

Berbaloi rasa beli baju masa sale , harga mendadak turun . kebetulan masa tu semua butik tengah sale .. yelaa baju untuk Raya Haji comming soon kan ... Tapi Baju Leeyana Rahman deep purple tu kite jual dengan adik kite .. hahaha .. lawa pulak adik kite pakai :)

Total kerugian : RM 795 - RM 179 = RM 616

Orang nampak kite shopping orang ingat duit banyak . Sebenarnya kite memang banyak duit pon , sakit hati taw kadang-kadang bile orang cakap macam tu .. Alhamdulillah duit ade maka beli dari buang entah ape-ape . Lagipon duit Bonus mase nak Raya hari tu tak abes lagi . Pergi Langkawi duit tabung , duit bonus kite tak usik pon taw dekat Langkawi ... Kekadang nak jugak buat luahan rasa tapi rasa macam membazir pulak ..

Yang penting aku shoping pakai duit aku and tak mintak kau ! paling-paling pon aku mintak laki aku !!! :P Sekian

Budak kaki shopping ,

Monday, 14 August 2017

#Besday : Firhad Irsyad_3 & Farhaan Irfaan_1

Assalamualaikum ... 

Sabtu baru-baru ni kite ade buat majlis kecil-kecilan iaitu majlis hari lahir anak bujangs kite & majlis yassin serta doa selamat sekali sempena adik kite nak UPSR , doa selamat untuk rumah baru & untuk anak-anak .

Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar .. Cuaca pon tak hujan tak panas sangat .. ALhamdulillah .. terima kasih pada yang terlibat untuk memeriahkan majlis .. pada yang sponser segala-galanya tu terima kasih tak terhingga .. semoga Allah balas kebaikkan kamu semua .. 


deco by kite , tampal bellon abah yang buat :P


ais krim goyang by Abg Long



juadah yang terhidang

nasi ayam
mee goreng by MIL
hot dog goreng
brownies by SIL
agar-agar laici
sirap bandung




goodies untuk kanak-kanak ^_^



goodies untuk orang bacaan Yassin



Alahmdulillah ramai yang datang baca Yassin ^_^


kek by Izzarracakehouse 
area permas jaya


no phone n IG beliau .
3 tahun buat besday tak penah tukar orang lain ^_^








upacara membuka hadiah di lakukan keesokkan hari sebab firhad lepas majlis jek dah ketiduran akibat kepenatan yang melampau-lampau . haha



3 tahun , 3 kali sambut , kedudukan ummi & ayah still sama 


Trobek 3 tahun lepas punya cerita .. saat nak melahirkan Muhammad Firhad Irsyad

Terima kasih semua , terima kasih kedua-dua family , ipar duai adik beradik , kawan-kawan , sedara mara & jiran-jiran atas kunjungan kalian ke Teratak Qaseh Pipie & Mierul & memeriahkan majlis anak-anak teruna ... 

Untuk abang Firhad Irsyad , jadi anak yang soleh yang taat pada perintah Allah pegangan agama Islam yang kuat . semoga abang berjaya dunia akhirat di beri kesihatan yang berpanjangan ... & semoga abang boleh jaga adik-adik , jadi abang yang bertanggungjawab . senangkan hati ummi & ayah bile besar nanti ..

untuk adik Farhaan Irfaan , jadi anak yang soleh , yang taat pada suruhan Allah , pegangan agama Islam yang kuat . semoga adik berjaya dunia akhirat , di beri kesihatan yang berpanjangan & adik yang baik untuk abang dan adik yang akan datang nanti ..jangan suka buli abang okey !

" Semua orang sayangkan kamu berdua "

Love,
Ummi kalian
Winnie The Pooh Glitter