Sunday, 30 July 2017

#Travel : Langkawi - Day 2

Assalamualaikum ....

Sambungan dengan hari kedua pulak ... sebelum ke Langkawi memang kite dah siapkan jadual elok-elok supaya masa kiteorang terluang dengan aktiviti sajork ...

Lepas sarapan Hasben pergi booking naik boat untuk aktiviti esok iaitu ke Tasik Dayang Bunting , View Eagle & Pantai Beras Basah untuk dewasa RM 35x2orang dan RM 25 kanak-kanak total RM 95 untuk kami berempat ..

11 Julai 2017 SELASA

Aktiviti harini bawak anak-anak naik Cable Car , awal-awal dah pesan dengan Firhad kite nak naik tempat tinggi .. so die excited , macamana kite ceritakan dekat die nak naik kapal terbang betapa excitednye die .. So nak ke sini kiteorang pakai je Waze so jalan pon tak sesat . Masuk Parking RM 10 sekali masuk ..


selpie duluan 


Harga tiket bagi tahun 2017 , kite amek Combo A








Makan dekat atas ni , boleh tahan sedapnya tapi harga .. ermm 

Nasi Lemak RM 9.90
Burger RM 9.90
Air coklat (tak tahu)
Mashmelow Coklat RM 8 x 2 batang
Ice Cream RM 5




Kat sini pon dah ade Heart Lock dah 


Lepas tu kami turun untuk pergi ke art in paradise 3D pulak .. Tapi masa turun terpengaruh dengan 
gambar yang dorang amek untuk kami anak beranak . dah terbeli pulak . huhuhu .. RM 20 naseb murah :P 


Art In Paradise 3D















Lepas tu kiteorang baru nak keluar budak dalam tu kate ade pertunjukkan 3D , so kiteorang tunggu la cerita 3D tu die lebih macam art dekat dinding tu bercahaya , tapi lawa laaa ... macam air terjun dekat gambar atas bercahaya beza dengan gambar atas sebelumnya tu haa ... Art 3D ni lawa if ade yang pandai mengayakan dekat gambar tu , maka elok and menarik la , dan 1 lagi pentingnya kamera . kualiti baik maka cantik la hasil gambar yang di ambil .. lepas tu kami ke Sky Dome pulak .

Sky Dome



Sky Dome ni korang duduk dalam ni dekat kerusi lepas tu korang ikut la skrin tu buat ape . terasa ape .. so kiteorang naik roller coaster berpusing pusing berpinar-pinar hahahaha

Sky Rex



berdiri dekat sini , nanti binatang-binatang lalu depan ni . Firhad excited la die . adik dah tidur mase masuk Sky Dome .


Budak kenteng dengan patung kenteng


Main game ni kelakar rasenye .. 


Duduk dekat sini and kite tengok teropong tu so nampak semua Langkawi . Firhad la seronok .

And dah habes semuanya , kami pon pulang dan nak pergi makan petang .. Sebelum tu singgah beli barang dekat kedai bawah tu .. 


Abang dah start mengaruk nak tidur .


Kapal RM 14.90
Cermin mata 2 set RM 30
Payung RM 20

Lepas tu kami pergi makan dekat Sea Shell Restaurant .





Kami oder Lamp Shank Rendang RM 55 satu dulang
Teh Ais Jug RM 15







Masa dekat sini hasben tak nak join sebab die kan takut ular lagi-lagi lepas hujan so die takut ular naik . Hahahaha . Cantik sangat pemandangan dekat sini ... Nak makan dekat pondok ni pon die takut . hahaha .. sabar jelaa ..

Lepas je makan kami pon balik bilik , hasben pon kepala dah pening akibat makan kambing banyak sangat agaknya . Lepas tu bebudak ni pon dah bangun semuanya mandi malam and abang Firhad sambung tidur balik , dalam pukul 10 lebih kiteorang keluar makan pulak . Makan dekat Restauran Aurora Damai Resort ke Chalet lupa dah nama belakang tuh . Makanan die murah-murah and masakan thailand yang pastinya sangat sedap giloks ..

kite makan Nasi goreng kampung + telur mata , nes o ais , teh ais & air kosong sejuk RM 10 semuanya , hasben makan Lamp Chop depan restaurant ni RM 12 , sedap lamp chop die . lepas tu bungkus satey 10 batang untuk Firhad takut die bangun die lapar . kiteorang makan , kereta parking sebelah je sebab Firhad tidur dalam kereta .

Lepas makan terus balik ke motel , perjalanan ke tempat makan selama 3 minit sahaja .


Saturday, 29 July 2017

#Travel : Langkawi - Day 1

Assalamualaikum ....

Hari ni ade mase terluang sikit maka nak bercerita tentang holiday dekat Langkawi minggu lepas , terlaksana jugak holiday di Langkawi bersama keluarga kecil kami .. kite pergi berempat je anak beranak ...

10 Julai 2017 ISNIN





Ma abah hantar kite dekat air port Senai .. Senai terus ke Langkawi .. Flight pukul 1.50 petang tapi kite ade dekat sini dalam pukul 12 tghari dah , first time nak naik kapal terbang ko .. dengan nak bawak anak-anak so memang kena gerak awal sebab tak tahu ape-ape kan ...


Gambar ni dekat balai pelepasan , lagi beberapa minit nak naik kapal terbang ..



Duduk dalam kapal terbang nampak keindahan alam terasa sangat kebesaran Allah dan terasa kerdilnya diri ni ... SubhanaAllah sungguh cantik .... 

Sampai Airport Langkawi pukul 2.50 petang , amek masa 1 jam jek berterbangan :P .. Sampai sane kami tunggu orang hantar kereta yang kami sewa .. dalam pukul 3.15 petang baru kiteorang keluar dari Airport Langkawi .. Lepas tu terus cari tempat makan .. sepanjang perjalanan nak ke motel kami tu akan nampak tepi pantai orang jual di tepi jalan jual makanan .. so kiteorang singgah makan sebab masing-masing dah kebulur ... 



Minum : Carrot susu , jus oren & cendol
Makan : Nasi Goreng Pataya , Udang goreng tepung 5pcs (RM15), Chicken Chop (RM12), Nasi Ayam Madu (RM6)

nasi goreng dengan minuman total RM 22


Budak kecik tu seronok dapat makan , si abang pon mintak nasik , lapar agaknya tu haa ...  Lepas tu mase nak ke motel kereta yang kiteorang naik tu tak best langsung , tak rasa air cond kereta die , so kite whatsapps kite bagitahu nak kereta Myvi jugak . sebab memang nak sewa tu pilih kereta myvi kan .. die p kasik nisan almera hasben takmoh ..


Sampai pon motel kiteorang , kiteorang waze jek dekat sana , agak payah jugak la sebab waze ni tak tunjuk sampai depan mila motel ni die sampai luar jalan maka kiteorang kena masuk lorong kecik untuk sampai ke mila motel 2 nih .. Gambar dalam motel kite takde amek , sebab sampai-sampai je terus angkat barang and stay depan rumah layan anak-anak main pasir . Abang tu pantang nampak pasir ... Sambil tunggu budak hantar kereta sewa kiteorang ..



Ayah melayan anak-anak die .. Dalam pukul 7 malam orang call kate nak hantar kereta and die tak tahu jalan nak masuk ke mila motel ni , so hasben pon keluar kejap amek kereta and kite pon suruh isi minyak siap-siap ... Hasben kate tuang penuh RM 70 untuk myvi SE baru kaw ..


ni myvi kiteorang sewa 
(memang puas hati sebab baru dan elok segalanya)

Pukul 8 lebih anak-anak tertidur pulak maka postpone keluar makan malam , kiteorang lewatkan sikit keluar sebab kang tergangu anak-anak nanti mengaruk pulak dieorang nih ..


Dalam pukul 10 malam masin-masing dah kelaparan so angkat anak-anak pergi makan jugak , memula hasben nak tapau tapi pikir balik takkan nak tapau nak la jugak rasa makan dekat sana kan ?? so kiteorang angkut jelah anak-anak ... sebelum pergi makan singah kedai runcit beli minuman untuk dalam motel dengan pampers anak , kitekan bawak pampers dorang sikit jek .. so beli dekat sini yang packing kecik .

Plan nak makan dekat Restaurant Haji Ramli , pakai waze jugak ke sana , waze kate dah sampai sekal tengok nama restaurant-restaurant takde pulak Haji Ramli , bile google tengok rupa die tu macam same dengan 1 restaurant ni tapi nama Hafizi ... so kiteorang decide turun jugak and tanya orang .. bile tanya dorang kate Hafizi tu la , die dah tukar kepada anak die .. owhh . hahaha , kalau tak menjenuh nak mencariknya ...

So nama Haji Ramli bertukar dengan Hafizi Ramli ...



ikan siakap amek sekor tapi masak 2 jenis masakkan . 
bahagian kepala tu masak 3 rasa
bahagian ekor masak ikan bakar sambal

(Rm42)


Tomyam seafood
(Rm15)


Total kiteorang makan dekat sini RM90 ... makanan memang 100% sedap !!!

Maka day 1 selesai , esok kite sambung part kedua ketiga dan seterusnya :)


Winnie The Pooh Glitter